Duurzaamheid
Duurzaamheid is vaak het synoniem voor geldbesparing, maar het is meer.
Duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen kan op verschillende manieren. ESC-support heeft er voor gekozen om dit te doen met partijen die een toegevoegde waarde hebben en samen met ons deze doelstelling willen bereiken.
Zonnepanelen
Besparen bij klanten is één van onze doelen, maar steeds vaker kregen we de vraag: "Maar hoe doe je het op kantoor dan?" Naast eerst inzicht in onze eigen energiestromen te hebben gekregen, besloten we om november 2015 zelf energie te gaan op wekken met pv-panelen. Eerst met 2 panelen en medio maart 2016 hebben we dit nog een uitgebreid met 4 extra panelen.
Onze huidige opstelling is:
- 3x APS Microinverter YC-500-EU
- 3x Valkdouble Duo landscape 2PV
- 4x Zonnepanelen WINAICO WST-P6 260WP Poly
- 2x Zonnepanelen RENESOLA JC245M-24/Bb - 245 Watt Poly
Opgesteld vermogen : 1570 kWp
Geschatte jaaropbrengst : ca. 1444 kWh
CO2-reductie : ca. 0,5 ton per jaar
Wilt u zelf ook zonnepanelen, wij helpen u hier graag mij!
Gastlessen duurzaamheid
In 2015 zijn wij benaderd om gastlessen duurzaamheid te geven voor het Project "Groen Doen" voor scholen in de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren.
Groen Doen
Met de hele klas praktisch aan de slag met met natuur en milieu en met wetenschap en techniek. Dat is de missie van Groen Doen. Groen Doen biedt leerzame en onvergetelijke (natuur) activiteiten en lesmaterialen voor het basisonderwijs in Zuidwest-Fryslân. Voor elke leeftijd is er wel iets te beleven. Want Groen moet je gewoon DOEN!
5xBeterBezig
De 5xBeterBezig methode is gebaseerd op een integrale en brede visie op duurzaamheid. Naast thema's als water & energie, grondstoffen & materialen, vervuiling en natuur is er nadrukkelijk aandacht voor de mens en wat die nodig heeft. De kracht van de methode is dat deze allerlei verschillende groepen mensen mee kan nemen in een zoektocht naar zèlf duurzaam denken en doen.
Scholen
Kinderen van 10 jaar brengen met grote nieuwsgierigheid hun eigen schoolomgeving in kaart, analyseren deze en komen met leuke, soms innovatieve ideeën om hun eigen school duurzamer te maken. Doordat ze het zelf (leren) bedenken, wordt de uitvoering ervan enthousiast opgepakt.
Lespakket
Het compacte lespakket maakt kinderen bewust van de thema’s die te maken hebben met duurzaamheid. Vervolgens mogen ze hun eigen klas en school onderzoeken; zijn ze al slim bezig? Ze kijken onder andere naar het energiegebruik, onderzoeken de voorraad- en koelkasten, maar maken ook een goede inventarisatie van de natuur in en om school. In de laatste les ontwikkelen ze een eigen actieplan gebaseerd op de 5 spelregels; hoe kunnen we de klas en school nog beterbezig maken?
Mocht u geïnteresseerd in deze lessen dan kunt u hiervoor contact zoeken met Bleiblom, Bleiblom ontwikkelde verschillende methodes voor verschillende doelgroepen.
Yvonne Bleize (Bleiblom)
Meer weten